Lucia Blersch

 

   
f2012

Gestart vanuit de moderne dans ben ik steeds meer thuisgekomen bij de Primitieve Dans. Nu al meer dan vijf en twintig jaar in een steeds wisselende vorm. Ik geef lessen in een wekelijks ritme van zes kwartier, maar ook dagdelen 'DansIntens', Zomerweken, Jaarcursus en al drie keer een opleiding om deze manier van dans verder in de wereld te brengen.

Ik realiseer me iedere keer bij de voorbereiding van een cursus dat we binnen Primitieve Dans steeds bezig zijn de weg te vinden om dichter bij onszelf te komen, thuis te komen. Het is de kunst om hier steeds nieuwe ingangen voor te vinden en zo ieder geïnteresseerd te krijgen en te houden. De vraag die dit natuurlijk meteen oproept is: waarom zouden we dat willen? Veel is daar over geschreven. Laat ik jullie mijn motivatie vertellen.

Zoektocht naar het gevoel in de dans
Doordat ik uitgekeken raakte op de meer technische dans, was Primitieve Dans een ervaring die veel dieper bij mij binnenkwam. Zelfs na jaren dansen had ik nog nooit zoveel dans binnen in mijn lichaam gevoeld. Dit is al die jaren zo gebleven. Maar de ontwikkeling die ik zelf binnen Primitieve Dans heb door gemaakt, is geïnspireerd door al die mensen die naar de lessen zijn gekomen. Want hoe krijg je beginnende dansers meer vrij? Hoe houd je meer gevorderde dansers betrokken? In deze zoektocht lagen zoveel mogelijkheden om uit te proberen.
Door mijn belangstelling toentertijd voor bio-release begon mijn kijk op mensen te veranderen. Een zachtere aanpak, steeds minder technisch, vrijer. De eerste jaren was het dan ook vertrouwd raken met een andere manier van lesgeven.
Door cursussen bij Ad Stemerding ontstond begrip over de chakras en hoe vooral de eerste vier ook in beweging doorwerken en vorm krijgen. Verschillende bewegingskwaliteiten zijn te herkennen in verschillende muziekstijlen en terug te plaatsen in het lichaam.
Dit is binnen Primitieve Dans een basis geworden. Ook al haal ik het niet altijd zo aan in de lessen, het is een fundering die niet weg te denken is. Daarom is het in de Opleiding één van de belangrijkste criteria om de verschillende bewegingskwaliteiten vorm te geven - en door te kunnen geven.

         

Hoe werkt dit in mijn lessen?
De ene keer gebruiken we tijdens de lessen meer de fysieke ingang. Zoals in de warming up, bij het beter leren kennen van beweging in je lichaam: hoe voelt het, wat voel je wel, wat voel je niet. Wat kan je met je lichaam en wat lukt nog niet? Botten, spieren en huid worden dan steeds aangesproken. Een andere keer is de psyche meer het uitgangspunt. Zoals bij het werken met de chakra's. Of zoals bij de ritmes: kun je een beweging op een stevige manier neerzetten, kun je jezelf stevig en duidelijk ervaren.
Zeker tijdens Zomerweken kunnen ook verhalen en gedichten een bron van inspiratie zijn. Zoals de verhalen uit De Ontembare Vrouw en Terugkeer van de Koning. Hierin zoeken we steeds de combinatie van lichaam en ziel.

Meer achtergrond en informatie is te vinden in het boek 'In de Stroom'.

Primitieve Dans

De wekelijkse les vormt de basis van Primitieve Dans. Een vast moment in de week om aandacht aan jezelf te besteden via energieke, dynamische en soms ook verstilde dans. Primitieve Dans is een vrije en natuurlijke dansvorm met als basis het aardende element van de Afrikaanse dans. Ook andere natuurlijke dansvormen kun je er in terug vinden. Een essentieel element blijft de pulsatie, die als motor voor de beweging werkt en een stroom op gang brengt die helend werkt. De combinatie van herkennen, expressieve bewegingen, vrijheid, het plezier dat je met elkaar hebt en ritme kan een gevoel van genieten en bruisen in je lichaam teweeg brengen en tegelijkertijd een magische ontspanning geven.

In de lessen vormen deze basisprincipes van Primitieve Dans het uitgangspunt. Daarnaast speelt een rol wat er in jou en de groep leeft.
Steeds blijkt dat vooral de regelmaat van dansen invloed heeft op je lichaam. Dit ervaar je meestal niet meteen, maar na verloop van tijd zul je het verschil gaan merken en niet graag een les overslaan. De ene les bouwt voort op de andere. Als je lessen mist krijg je het gevoel er achter aan te lopen en steeds opnieuw te moeten beginnen. Het is aan te raden zoveel mogelijk alle lessen te volgen. Laat een drukke agenda of je een keer niet zo lekker voelen, je niet weerhouden toch te komen. De ervaring leert dat je je na het dansen meestal een stuk beter voelt. Maak consequent tijd voor jezelf zodat er een moment in de week is waar je kunt ontspannen en je opnieuw kunt opladen.

Pulsatie
De wereld zou zijn ontstaan door pulserende golven van geluid. Ik stel me dat voor als een enorme hartenklop, een hartenklop van het heelal die deze golven van geluid in beweging bracht. En wat er gebeurt in de macrokosmos, gebeurt ook in de microkosmos van ons lichaam.
De pulsatie is binnen Primitieve Dans één van de allerbelangrijkste elementen, een grondbeginsel. Alles in ons lichaam pulseert. Ons hart dat het bloed door het lichaam laat pulseren, onze longen die ademen, iedere cel die in ons lichaam functioneert en onze bewegingen. In ons lichaam pulseert alles.
We zijn ons daar alleen niet zo bewust van. Net zoals een peuter niet weet waarom zij in de box haar beentjes buigt en strekt. We zien natuurvolkeren met een makkelijke cadans/pulsatie een berg beklimmen. Zwaar fysiek werk wordt lichter als het in een ritme/pulsatie wordt gedaan.
Pulsatie geeft je eigen lichaamssysteem als het ware een zetje en maakt de beweging makkelijker, organischer. Je komt tot leven en gaat je weer wat lichter voelen omdat je energie meer kan gaan stromen. Je gaat je veerkrachtiger voelen, bruisender. De pulsatie werkt ook als een soort grote schoonmaak, opgebouwde spanning kan loskomen, het leven kan zich vernieuwen. Vanuit de celbiologie is reeds lang aangetoond dat ook ons immuunsysteem erdoor wordt geactiveerd.

Muziek
Een belangrijk element bij Primitieve Dans is de muziek. Ze inspireert, ondersteunt en werkt stimulerend. We maken veel gebruik van wereldmuziek, die steeds opnieuw voor nieuwe verrassingen zorgt.

De eerste keer Gula Gula van Mari Boine horen, Zigeunermuziek ontdekken, de prachtige Sufimuziek en nieuwe wereldmixen, het blijft een bron van inspiratie. Wil je meer weten? Klik door naar Muziek.
f
f

web site analytic